Omgeving

Koningsbosch !

Koningsbosch (Limburgs: De Boesj) is een middelgroot kerkdorp in de Nederlands-Limburgse gemeente Echt-Susteren, vlak aan de Duitse grens met ongeveer 1700 inwoners. Het ligt in de uiterste zuidoostelijke hoek van Midden-Limburg in een inham omringd door Duitsland. Het gebied rondom de plaats is gemengd landelijk en bosrijk.

Koningsbosch is een lintvormig dorp langs de voormalige Romeinse heirbaan en huidige provinciale wegen N274 (Brunssum – Posterholt) en N572 (richting Echt). De plaatsnaam herinnert aan het feit dat vanaf de vroege middeleeuwen tot aan 1794 koningen rechten hadden in dit deel van de gemeente. De plaatsnaam van de bij Koningsbosch horende buurtschap Spaanshuisken stamt uit de tijd dat Filips II hier zijn rechten deed gelden. Deze buurtschap ligt iets ten zuidoosten van het dorp aan de Nederlands-Duitse grens en vlak naast de Duitse plaats Saeffelen.

Ter hoogte van de plaats waar de N274 de provinciale weg naar Echt kruist staat de kerk van de parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen uit 1926. De kerk is gebouwd naar plannen van de architect Jan Stuyt.

Niet ver van de kerk staat het voormalige klooster van de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed, een complex dat in 1873 en 1874 en latere toevoegingen gebouwd werd naar een ontwerp door Johannes Kayser. (Bron: Wikipedia)

Koningsbosch is gelegen in het smalste deel van Nederland. De locatie bevindt zich in een hele rustige omgeving.